sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Jouluperinteitä


Noniin, nyt mä voisin kertoa teille vähän mulle tärkeistä jouluperinteistä ja mitä on tapana tehdä joulunodotuksen yhteydessä ja itse jouluaattona !


1. Joulukoristeiden laitto
 - Tää oikeesti virittää joulutunnelman viimeistää ylle ! Joululaulut vaa soimaa ja laittamaa ulos erivärisiä jouluvaloja, sytyttelemää kynttilöitä ympäri taloa, asettelemaan kynttelikköjä ikkunoiden luokse jne :)


2. Piparkakut ja joulutortut
- Pakko sanoa, että rakastan leipomista ihan hirveesti, mutta näistä jouluherkuista en kauheasti välitä. Niimpä alan niitä aina tyrkyttämää muille ja keskitys itse pelkästään näiden tuoksuun ja tarvittaessa mielelläni leivon niitä lisää. Meillä on myös usein ollu tapana leipoa näitä kyseisiä herkkuja ainoastaan joulun alla, itsenäisyyspäivänä. Sen mä tein siis tänäkin vuonna ja aijon tehdä näin myös tulevaisuudessa !

3. Tonttu Toljanteri
- Kyllä, mä edelleen katson aina aamusin tai iltaisin tätä joulukalenteria :D ! Ehkä ihan vaan sen nostalgisuuden takia ja se kohottaa kummasti joulumieltä aina vaa lisää ja lisää.


4. Joulukalenterit
- Mulla on pienestä pitäen ollu aina kaks joulukalenteria. Yks suklaa - ja kuvakalenteri. (Tänä vuonna tosin 2 suklaakalenteria :-D) Mun mielestä joulunodotukseen todellaki kuuluu joulukalenterit ja on niin nostalgista vieläki avata joka aamu uus luukku, vaikka se 10v sitte oliki vähän erilaista..


5. Joululaulut
- Kyllä ! Nämä kuuluu ehdottomasti jouluun. Mä oon tässä suunnillee jokasena joulukuun päivänä soitellu kitaraa ja laulellu noita joululauluja. Tykkään niiden melodiasta ja ku niitä on lapsesta asti kuunnellu ni seki on aivan mahtavaa, toistaa vanhoja asioista vuodesta toiseen. Jotkut asiat muuttuu, ihmiset vanhenee, mut jotku jouluperinteet toivottavasti pysyy samana !


6. Joululahjat
- Hmm, myös joululahjatoiveet on muuttunu tässä vuosien aikana ja mitä vanhemmaks mä kasvan, ni sitä epätärkeimmiks ne tavallaa muuttuu. Niitä ei enää odota samalla tavalla. Antamisen ilosta tulee suurempi ilo.


7. Jouluruoat
- Voin jo haistaa ilmassa ihanien jouluruokien tuoksun ! Mä rakastan vihaan kaikennäkösiä laatikoita ja mun puolesta ne sais potkasta pois koko jouluruokapöydästä. Ne haisee ja maistuuki ihan pahalta. Sen sijaan kaikki muut pöydällä olevat ruuat; kinkku, perunat, lihapullat, kala, salaatit.. Tollaset perus ruuat on tosi hyviä ja niistä mä tykkään.


Jouluaattona


1. Kuusen koristelu
- Kuusi tottakai tuodaan heti aamusta sisälle ja me aletaan aina Ollin kans yhessä sitä koristelemaan joululaulujen soidessa taustalla.


2. Hautausmalla käynti
- Heti jouluruoan jälkeen me lähetään aina käymään hautausmaalla. Tykkään kyllä siitä jouluperinteestä, koska mun mielestä läheisille pitää todellaki sillon erityisesti viedä kynttilä ja muistaa heitä, vaikka he eivät täällä maan päällä enää olekaan, vaan paremassa paikassa.


3. Sukulaisilla vierailu 
- Usein ollaan iltapäivästä lähdetty käymään mun tädin ja serkkujen luona päiväkahvilla. Siel on aina ollu niin mukava tunnelma, ku kaikki tavallaan kokoontuu yhteen ja kuusi on siinä samassa huoneessa koristeltuna.


4. Rauhottuminen
- Kyllä, tää on tosi tärkee juttu jouluaattona, vaikka se tapahtuuki vasta siinä illan edellä ! Ennen 'joulupukin' tuloa rauhotutaan, sytytellään kynttilöitä ja himmennellään valoja, kuunnellaan joululauluja jälleen ja ollaan vaan ihan rennosti.


5. Joulusauna
- Mä en tiedä miten tää järjestys teillä muilla menee, mutta meillä se ainaki menee niin, että ihan normaalisti mennään illalla saunaan ja sen jälkee mä aina laitan mekon päälle :-D Rakastan niitä ihan hirveesti ja valehtelematta voisin kulkee mekossa vaikka jokapäivä! En vaa kehtaa pitää koulussa..


6. Joulupukin odotus
- Noh, sitten saunomisen jälkeen perinteisesti odotellaan vaan sitä joulupukin tuloa. Nyt viimevuosina on kyl käyny sattumoisin nii hassusti, että joulupukilla 'on ollu kiire' ni se on vaa jättäny lahjat oven taakse ja sitte me jotenki löydetää ne Ollin kaa xD


7. Lahjojen avaus
- Iskä kantaa lahjasäkit aina sisälle kuusen luokse ja mä sitte jakelen niitä niiden omistajille. Sitten kun lahjat on jaettu, alkaa niiden avaus. Meillä kaikilla on aina huoneessa omat kulmat, jossa me ne avataa xD Loppuillan vaan ihmetellään sitte niitä lahjoja ja ollaa ilosella mielellä (:


Mitäs tykkäsitte ? Laittakaahan kommenttia ja kertokaa ihmeessä vähän vaikka teidänkin jouluperinteistä tai mitä juttuja teidän jouluun kuuluu :--)?


- Inka